דיני הכנה ליום הכיפורים

הרב דוד

בן חי

Facebook
Email
Twitter
WhatsApp
Print

דיני הכנה ליום הכיפורים

הנה מזהיר הכתוב לענות נפש ביום הכיפורים שהוא עשירי לחודש השביעי דכתיב (ויקרא טז’ כט’-לא’) “בחודש השביעי בעשור לחודש תענו את נפשותיכם וכו’ כי ביום הזה יכפר עליכם לטהר אתכם וכו’ שבת שבתון היא לכם ועניתם את נפשתיכם חוקת עולם” ע”כ. ועינוי הנפש הוא הצום כ”כ הרמב”ן (שם). וע”ע בחזקוני (פ”כט). וחייב הכתוב את כל בית ישראל לצום ביום הכיפורים כמו שפסק הש”ע (סימן תרטז’ ס”ב) וז”ל בת יב’ ויום אחד ובן יג’ ויום אחד שהביאו ב’ שערות הרי הם כגדולים לכל מצות ומשלימים מן התורה וכו’ עיי’ שם. הלכך בין גברים ובין נשים כאחד חייבים בתענית ביוה”כ וחיוב זה הוא מן התורה להשלים כל התענית עד תום.

בכדי להקל ולהשלים את הצום ללא הפרעות יש להמליץ על ההכנות קודם הצום כדלהלן:

שתיה:
·יומיים קודם הצום יש להימנע מלשתות משקאות המכילים קפאין כגון : קפה, נס קפה, תה, קולה ודומיו מאחר וגורמים להוצאת נזולים מהגוף.

  • טוב ונכון לשתות משקאות המכילות קלוריות כגון חלב, מיצי פירות, ושתיה ממתוקת במינון. כמו כן ההמלצה לשתות יין תירוש מאחר ומכיל סוכרים וקלוריות.
  • יום לפני הצום יש להקפיד על שתייה מרובה. ההמלצה היא לשתות כ 12 כוסות מים ליום.
  • ערב הצום יש להקפיד לשתות כוס אחת של מים כל שעה.
    שתייה לאורך זמן עדיפה על פני שתייה מרוכזת בכמויות גדולות. לכן הנוהגים לשתות כמות גדולה של כוסות מים קודם כניסת הצום ולא הכינו את עצמם היטב קודם לכן לא הועילה פעולתם לתועלת הצום.

אכילה:
·טוב להימנע יום קודם הצום מאכילת דברים חריפים ומלוחים ומטוגנים בשמן מאחר ומאכלים אלו גורמים לריכוז יתר של הדם וזירוז תחושת הרעב והצמא. ומכל שכן בערב יום הכיפורים שיש להימנע מלאכול מאכלים אלו.

  • יום קודם הצום טוב לאכול פירות המכילים מינרלים ונוזלים טבעיים כגון: ענבים, אבטיח.
  • יש להקפיד לאכול כמות כפולה של פחמימות מורכבות כגון: לחם מלא, קרקרים, ואורז. כמו כן טחינה גולמית, וביצה קשה.
  • שמן זית מאט את התרוקנות מערכת העיכול לכן מי שאוכל סלט טוב שיוסיף מעט שמן זית ויועיל לו.
  • יש להימנע ממאכלים ושתיה ממותקים בערב הצום כיון שגורמים לרעב ועייפות.

סעודה מפסקת:
·ישנה עדיפות לאכול בסעודה המפסקת מאכלים המכילים מינרלים ופחמימות ומזינים את הגוף.

  • מומלץ לאכול מאכלים המזינים כגון: עוף, דגים, וביצה קשה.
  • כמו כן יש להוסיף פחמימות כגון אורז מלא, קינואה או בורגול.
  • כתוספות לתפריט כדאי להוסיף טחינה גולמית, ואבוקדו או כף שמן זית בסלט ירקות.
  • יש להימנע ממנות אחרונות אחרת הסעודה המפסקת כגון גלידה ועוגה וכדו’.

טוב יותר לאכול בנחת ובקצב איטי כדי לסייע לעיכול ולהימנע מתחושת כבדות ועייפות.

בברכת צום מועיל וגמר חתימה טובה
דוד בן חי מנהל בית ההוראה “שערי הלכה ומשפט”