הנחיות כשרות בטיול ונופש

הרב איתיאל כ"ץ
הרב איתיאל כ"ץ
רב, פוסק, מרצה וסופר

הרב איתיאל

כ"ץ

Facebook
Email
Twitter
WhatsApp
Print

📌 הנחיות כשרות בטיול ונופש:

✡️ פתיחה:
אחד מהתחומים ששומרי מצוות נקלעים אליהם בעת ההכנות לטיול, הוא נושא הכשרות.

כשרות המאכלים והכלים באתרי נופש ובתי הארחה, דורשת הכנה והתארגנות מראש.

להלן קובץ מזערי של עקרונות הלכתיים והנחיות כלליות.

🌎 כשרות מאכלים בחו”ל:
בכל מקום יש לרכוש כל מוצר עם הכשר מגוף כשרות מוכר על ידי הרבנות הראשית לישראל.

במדינות רבות ישנה רשימה של הרבנות המקומית המונה מוצרים שניתן לרכוש אף שלא מופיע על המוצר חותמת כשרות, לאחר שבחנו את דפוס הייצור.

📝 רשימת מוצרים המאושרים לשימוש ללא חותמת כשרות:
יחד עם זאת יש מוצרים שבאופן כללי, באם לא ניתן לרכושם עם כשרות, ניתן בעת הצורך לרכוש אף ללא כשרות (הרשימה, מאת הרב יצחק יעקב פוקס שליט”א מחבר הספר ‘הכשרות’).

יחד עם זאת חובה לבדוק ברשימה של הרבנות המקומית קודם לכן, וכן לוודא שמדובר על מוצרים 100% נקיים ללא תוספות:

“קפה וקקאו טהורים 100%; תה מקורי ללא תוספת טעמים; סוכר; מלח; דבש דבורים טהור; פלפל שחור; פריכיות אורז; ביצי תרנגולת בקליפתן (צידם האחד חד והשני כד והחלמון במרכז הביצה); משקה “קוקה קולה” מקורי, המקיל יש לו על לסמוך; בירה לבנה בלא תוספת טעמים; פסטה בסיסית בלתי מבושלת (ללא תוספת טעמים ורטבים); אורז וקטניות (גולמיים); ירקות ופירות (ברם, גידולי ארץ ישראל חייבים בתרומות ומעשרות); במבה רגילה (מרסק בוטנים בלבד)”.

ניתן לבדוק מוצרים נוספים, והגבלות נוספות באתר של “כושרות”:

https://www.kosharot.co.il/%D7%9B%D7%A9%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%91%D7%97%D7%95%D7%9C

🍽️ כשרות המטבח:
שימוש במטבח שאינו כשר, דורש משנה זהירות.

במידה ומדובר על מטבח בבעלות יהודי, יש לטבול טרם השימוש את הכלים (העשויים מברזל, מתכת, זכוכית) הבאים במגע עם אוכל.

💠 מלבד זאת כדי לאפשר שימוש כשר, יש לנהוג על פי ההנחיות הבאות:

* שיש – יש לנקות את השיש, וניתן להניח כלים או סירים אף שבתוכם אוכל חם. אין להניח אוכל חם, ישירות על השיש.

* משטחי עבודה/ שולחן: לנקות, ולא להניח אוכל חם ישירות אליהם.

* ברזים – ניתן להשתמש ואין צורך לערוך הכשר (בשונה מפסח).

* כיורים – כיורים מחרס, לא ניתן להכשיר. לפיכך, אין להשתמש בהם במים רותחים (40 מעלות) כאשר יש בתוכם כלים.

כיורים מנירוסטה, ניתן להכשיר על ידי עירוי מים רותחים על כל המשטח.

* מיקרוגל – קשה להכשיר ולכתחילה לא להשתמש.

בשעת דחק, לאחר 24 שעות מהשימוש האחרון, לנקות היטב את הדפנות הפנימיות ואת העיגול של הגלגלים שהצלחת מונחת עליהם. להניח כוס עם מים וסבון, ולהפעיל עד שמחצית מהמים יתאדו. לבני אשכנז יש להגעיל את הצלחת. ומוטב להניח את המאכל בכלי ולא ישירות על הצלחת. לאחר מכן ראוי לחמם את האוכל בתוך כיסוי אטום.

* תנור – לנקות את דפנות התנור עם חומר פוגם. להפעיל על החום המרבי למשך שעה.

* תבניות ורשתות תנור – לכתחילה רצוי להימנע משימוש.

בשעת דחק, יש לנקות ביסודיות, ולהכשיר באמצעות ליבון באש, כלומר להעביר את חלקי התבנית בתוך להבת אש.

תבניות ורשתות עם ציפוי שאינו עומד בחום של ליבון, ואין להשתמש בהם. בשעת דחק, יש להפעיל את התנור על החום המרבי, ולצפות אותם בנייר כסף, ולהניח את האוכל בכלי חוצץ, כבתבנית חד פעמית. ורצוי לכסות את האוכל בכיסוי אטום.

באופן חד פעמי, ניתן לכסות את המאכל בשני כיסויים אטומים, ולחמם בלי הכשרה.

* טוסטר אובן – להפעיל למשך שעה על דרגת החום הגבוהה ביותר, וכיתר ההנחיות של תנור.

* כיריים גז: לנקות היטב, להפעיל את להבות האש על ריק כ 15 דקות. ראוי לעטוף בנייר כסף.

* כיריים קרמיות או חשמליות עם משטח זכוכית – לנקות. לבני אשכנז לערות מים רותחים, ולהפעיל על ריק למשך כ – 20 דקות.

* טוסטר ומצנם – לא להשתמש.

* קומקום – להרתיח מים, לשפוך אותם, ודי בכך.

* סכו”ם וצלחות – מזלגות וסכינים, כפות וכפיות, צלחות וקערות, חובה להכשיר בעגלה במים רותחים לפני השימוש.

* כוסות זכוכית – ניתן להשתמש ללא הכשרה.

* פותחן ומקלף מלחייה – אין צורך הכשר.

* מצלה (מנגל) – בבסיס שבו מונחים הגחלים ניתן להשתמש ללא הכשרה.
רשתות יש להשיג רשת חדשה, או לבצע ניקוי יסודי, ולערוך ליבון חמור.

בברכה, הרב איתיאל כ”ץ